Auguszta
-4 °C
2 °C

Súlyos börtönbüntetésre ítélték az andizsáni felkelés 42 vádlottját

MTI
2005.12.21. 19:52
Súlyos börtönbüntetésre ítélték szerdán Üzbegisztánban a májusi andizsáni felkelés újabb 42 vádlottját; az ismét zárt ajtók mögött tartott tárgyaláson 12-től 20 évig terjedő szabadságvesztést szabtak ki a vádlottakra - jelentette be az üzbég legfelsőbb bíróság.

"A vádlottakat bűnösnek mondták ki súlyos körülmények között, előre megfontoltan elkövetett emberölésben, terrorcselekmény elkövetésében, az alkotmányos rend megsértésében és más súlyos bűncselekményekben" - közölte a bíróság szóvivője.

Az üzbég igazságszolgáltatás eddig összesen 115 embert ítélt 12-től 22 évig terjedő börtönbüntetésre a hatóságok által vérbe fojtott májusi andizsáni felkelésben való részvétel miatt. Civil szervezetek adatai szerint feltehetően 500 és 1000 között volt a halálos áldozatok száma, de a taskenti vezetés csak 187 halottat ismert be, és elutasított minden nemzetközi vizsgálatot.

A biztonsági erők tagjai ellen "a terrorcselekményeket lehetővé tevő kötelesség- és hivatali teendők elmulasztása" címén emeltek vádat, miután nem tudták megakadályozni, hogy a felkelők fegyvereket kobozzanak el egy fegyverraktárból, és támadást intézzenek egy börtön ellen. Közöttük van tizenkilenc katona, két katonaorvos és az andizsáni börtön öt őre is.