Ágnes
-1 °C
2 °C

Saját műholdas tévét indított egy iráni vallási vezető

MTI
2005.12.21. 20:58
Saját műholdas tévéadót indított egy befolyásos reformszellemű iráni vallási vezető, Mehdi Karubi hodzsatoleszlám, ellensúlyozandó az állami médiumokat teljesen ellenőrzésük alatt tartó konzervatív vezetők információmonopóliumát. <> A dubaji székhellyel létrehozott Szaba (Saba) tévé szerda este kezdte meg a sugárzást. Egyes műsorait Iránban készítik majd. Karubi volt már a teheráni parlament elnöke, a júniusi elnökválasztáson harmadik lett. Tiltakozott az ellen, hogy szerinte az ultrakonzervatív erők manipulálták a választást, mert lehetővé tették Mahmúd Ahmadinezsádnak, hogy versenyben maradjon a második fordulóban, amit aztán Ahmadinezsád meg is nyert. <> A Szaba adó kezdeti költségvetése 330 ezer dollár. Az első időkben napi 3-4 órában sugároz politikai és zenei programokat. "A tévéadó célja, hogy tárgyilagos információkat közöljön az országról az Iránban vagy bárhol a világon élő irániak számára" - jelentette ki Behrúz Afhami, a Szaba igazgatója, filmrendező, akit 2000-ben a reformerek listáján parlamenti képviselővé választottak.

Az iráni alkotmány szerint az ország összes rádió- és tévéadójának állami ellenőrzés alatt kell lennie. A külföldi műholdas adások vétele tilos, de félhivatalos adatok szerint is több millió háztartásban van parabolaantenna. Jelenleg körülbelül húsz perzsa nyelvű, külföldi műholdas tévéadó működik. Közülük több az iráni vezetéssel szemben ellenséges politikai műsorokat is sugároz.

Az iráni kulturális miniszter kedden rendeletben megtiltotta az iráni cégeknek, hogy műholdas tévéadókat reklámozzanak. Emiatt a Szaba is csak külföldön hirdetheti magát - mondta Afhami.