Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Törökországban tárgyal az izraeli vezérkari főnök

MTI
2005.12.22. 15:52

Törökországba érkezett csütörtökön Dan Haluc izraeli vezérkari főnök; tárgyalásain várhatóan mindenekelőtt katonai együttműködési kérdések és az iráni nukleáris program ügyéről lesz szó. Haluc altábornagy, akit katonai tiszteletadással fogadtak Ankarában, tárgyalásokat folytatott török kollégájával, Hilmi Özkök tábornokkal, és később a nap folyamán várhatóan fogadja őt Ahmet Necdet Sezer török államfő.

Törökország Izrael legszorosabb szövetségese a régióban, a két országot szoros kereskedelmi és katonai kapcsolatok fűzik egymáshoz. A Cumhurriyet török napilap értesülése szerint a megbeszéléseken elsősorban Iránról lesz szó. Izraeli illetékesek egyelőre nem nyilatkoztak ezzel kapcsolatban.

Izrael az Egyesült Államokhoz hasonlóan azzal vádolja Iránt, hogy atomfegyver kifejlesztésén munkálkodik. Irán cáfolja a vádakat, ám elnöke októberben úgy nyilatkozott, hogy Izraelt le kell törölni a térképről. Az Iránnal szomszédos Törökország komoly katonai fenyegetésnek tekinti az atomfegyvereket, illetve a fejlesztésüket célzó törekvéseket.