Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Olasz ügyészségi vizsgálat egy amerikai katona ellen

MTI
2005.12.22. 17:35

Hivatalos vizsgálatot indított a római ügyészség egy amerikai tengerészgyalogos ellen Nicola Calipari olasz titkos ügynök halála miatt - közölték csütörtökön Rómában. Az amerikai Mario Lozano lőtt rá arra az autóra ez év március negyedikén a bagdadi repülőtér közelében, amelyben Nicola Calipari tartózkodott. Az olasz titkos ügynök a túszejtők fogságából kiszabadult Giuliana Sgrena olasz újságírónőt kísérte a repülőtérre, amikor amerikai katonák tüzet nyitottak rájuk. Calipari testével védte Sgrenát, aki így csak megsebesült.

Az ügyben amerikai-olasz bizottság folytatott vizsgálatot, de a feleknek nem sikerült megállapodni a következtetésekben és egymásnak ellentmondó jelentéseket tettek közzé. Az amerikai hadsereg felmentette katonáit a vádak alól, azt állítva, hogy a szokásos szabályok szerint jártak el, nem követtek el mulasztást. Az olasz katonai titkosszolgálat vizsgálata nem állapított meg ugyan szándékosságot, de tapasztalatlanságban, az önkontroll elvesztésében elmarasztalta az amerikai katonákat.

Az olasz ügyészség maga is tényfeltárást kezdeményezett és törvényszéki vizsgálatot is végrehajtott azon az autón, amelyen Calipari utazott. A mostani hivatalos vizsgálat ennek a folytatása, ami nem jelenti azt, hogy az ügyben érintett amerikai katonát szükségszerűen vád alá is helyezik.