Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Az ukrán külügyminiszter megkérdőjelezte a FÁK jövőjét

MTI
2005.12.22. 19:01

Megkérdőjelezte a Független Államok Közösségének (FÁK) a jövőjét Borisz Taraszjuk ukrán külügyminiszter csütörtökön Kijevben. A FÁK a három balti állam kivételével a volt szovjetköztársaságokat tömöríti. "Kétségeim vannak a FÁK jövőbeli létezését illetően is" - fogalmazott az ukrán diplomácia vezetője újságírók előtt, és hangsúlyozta, hogy 2005-ben még kevésbé volt hatékony a szervezet.

A Független Államok Közössége 1991-ben, a Szovjetunió felbomlása után jött létre. "Sajnos, a szkeptikusoknak volt igaza, akik azt mondták, hogy semmi sem lesz ebből a szövetségből" - jelentette ki Taraszjuk a Interfax-Ukraina hírügynökség jelentése szerint. A külügyminiszter megjegyzése olyan időszakban hangzott el, amikor feszültség jellemzi a FÁK-ban domináns szerepet betöltő Oroszország és a NATO és EU-tagság elérését célul kitűző Ukrajna közötti viszonyt.

A tavalyi "narancsszínű forradalommal" hatalomra került államfő, Viktor Juscsenko vitába keveredett a Gazprom orosz gázipari óriással, amely - más, hűségesebbnek ítélt FÁK-tagállamoktól, mint például Fehéroroszágtól eltérően - erőteljesen növelni kívánja az Ukrajnának szállított gáz árát. November végén Zurab Nogaideli grúz miniszterelnök is kétségét fejezte ki a FÁK hatékonyságát illetően, hozzátette azonban, hogy Grúzia, amelyben 2003-ban győzött a "rózsás forradalom", nem kíván kilépni a szervezetből.