Valér
2 °C
8 °C

Csapatcsökkentés Irakban

MTI
2005.12.22. 20:15

Az amerikai vezetés döntött az Irakba vezényelt amerikai haderő létszámának - igaz, csekély mértékű - csökkentéséről - érzékeltette csütörtökön Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter Bagdadban, miután ázsiai útjába váratlanul beiktatott egy iraki megállót.

Az amerikai védelmi tárca vezetője teherszállító repülőgépen érkezett Bagdadba Afganisztánból. A repülőúton a miniszter utalt arra, hogy hamarosan 138 ezer fő alá csökkenhet az Irakban szolgáló katonák száma azzal, hogy elhalasztják két dandárnak az arab országba telepítését. Idén átlagban 138 ezer amerikai fegyveres állomásozott a közép-keleti országban. umsfeld mindazonáltal figyelmeztetett arra, hogy az általa elmondottakról nem született még végleges kormányzati döntés.

Az amerikai védelmi miniszter látogatásával egy napon Irakban tartózkodott Tony Blair brit kormányfő és Kazimierz Marcinkiewicz lengyel miniszterelnök is. A brit miniszterelnök a dél-iraki Bászrában tett látogatásán azt hangoztatta, hogy az egy évvel ezelőttihez képest teljesen megváltozott a helyzet Irakban. Szerinte jelentős haladás történt az iraki biztonsági és katonai erők kiképzésében, hozzátette ugyanakkor, hogy csak akkor hagyhatják el a brit erők Irakot, ha az irakiak már képesek lesznek a béke megőrzésére.