Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Letette a hivatali esküt Lech Kaczynski

MTI
2005.12.23. 12:20

Letette a hivatali esküt pénteken Lech Kaczynski, Lengyelország új köztársasági elnöke. Az 56 éves konzervatív politikus, akit október 23-án a szavazatok mintegy 54 százalékával választottak meg államfőnek, a lengyel parlament két házának együttes ülésén tett esküt.

Kaczynski a szociáldemokrata Aleksander Kwasniewski utóda lett, aki összesen tíz évig volt hivatalban, így harmadik mandátumért már nem indulhatott.

A magát hívő katolikusnak valló új elnök a Szolidaritás független lengyel szakszervezet egykori aktivistája volt, majd Jerzy Buzek kormányának igazságügyi minisztere, 2002-től elnöki beiktatása előtti lemondásáig Varsó főpolgármestere volt.

Kaczynski beiktatási beszédében mindenekelőtt a korrupció elleni harcra tett ígéretet. Korábban elnökjelöltként a volt kommunistáknak a közéletből való kiszorítását és a hagyományos társadalmi értékek erősítését is hangoztatta célkitűzésként. Ez utóbbi szellemében elutasítja az abortuszt és a melegházasságokat. "Igazság, szolidaritás, becsület" - összegezte programját.

Lengyelországban sokakat aggodalommal tölt el, hogy Lech Kaczynski elnökké választásával egy családban összpontosul minden hatalom, miután a parlamenti választásokat az elnök ikertestvére, Jaroslaw vezette Jog és Igazságosság Pártja nyerte.