Ágnes
-1 °C
2 °C

Négy halott, nyolc sebesült egy iraki mecsetnél

MTI
2005.12.23. 18:43

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát pénteken a Bagdadtól északkeletre fekvő Baakúba egy síita mecsetének bejáratánál; a detonációban négyen meghaltak, további nyolcan pedig megsebesültek.

Szemtanúk elmondása szerint a mecset őrei felfedezték ugyan a merénylő övére erősített robbanószerkezetet, ennek ellenére a merénylőnek sikerült felrobbantania magát a mecset bejáratánál. A múlt hónapban két hasonló merénylet következtében 150 síita vesztette életét Baakúbában. Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat Abu Muszab az-Zarkavi vezette iraki csoportja háborút vív a síiták ellen.

Előzőleg pénteken Baakúbában fegyveresek egy útellenőrző őrhelyet rakétavetőkkel lőttek Dijála tartományban, Baakúba várostól északra, nyolc iraki katona meghalt, tizenheten megsebesültek. Bagdadban két amerikai katonát ölt meg pénteken egy házilagos készítésű pokolgép - közölte az amerikai haderő.

A Pentagon adatai szerint 2163 katona és polgári szolgálatos vesztette életét Irakban az ország 2003 márciusi inváziója óta.