Valér
4 °C
8 °C

A szerb főügyész tudja, hogy kik rejtegetik Karadzicot

MTI
2005.12.23. 20:18

A szerbiai hatóságok legalább öt olyan személyt lepleztek le, akik kapcsolatot tartanak fenn és segítik a bujkálásban a két legkeresettebb feltételezett háborús bűnöst, Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt és Ratko Mladic egykori boszniai szerb hadseregparancsnokot, de maguknak a vádlottaknak a holléte egyelőre ismeretlen.

Vladimir Vukcevic, a háborús perekben eljáró belgrádi különbíróság főügyésze pénteken a B92 belgrádi rádiónak nyilatkozva valamivel több információval szolgált csütörtöki bejelentéséhez képest, amely lázba hozta a szerbiai sajtót. A főügyész akkor azt mondta, hogy ismert azoknak a személyeknek a kiléte, akik "logisztikai támogatást" nyújtanak a két hágai szökevénynek. Arra figyelmeztette őket, hogy hagyjanak fel ezzel, ellenkező esetben bíróság elé állítják őket.

A főügyészt bírálatok érték amiért figyelmezteti a "prominens" szökevények támogatóit, ahelyett, hogy azonnal elfogná őket. Vukcevic vélhetően erre reagálva közölte pénteken, hogy a támogatók hálózata terebélyesedik, és figyelmeztetése azokra a személyekre vonatkozik, akiknek esetleg szándékukban áll csatlakozni.