Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Magyar tévét akar egy erdélyi alapítvány, de nincs pénze rá

MTI
2005.12.23. 21:00

Az erdélyi magyar televízió létrehozása mellett döntött az erdélyi Janovics Jenő Alapítvány (JJA) kuratóriuma pénteki ülésén - jelentette be Nagy Zsolt, az alapítvány elnöke, romániai informatikai miniszter Kolozsváron.

Sajtóértekezletén a JJA elnöke kifejtette: a kuratórium az eredeti célkitűzést kívánja megvalósítani. A 300 millió forintos összeget úgy tervezi felhasználni, "hogy a beszerzendő eszközökkel segítse a létező romániai magyar televíziós műhelyek és stúdiók működését, ezzel pedig később lehetővé tegye az erdélyi magyar televízió létrehozását, illetve általában az erdélyi magyar audiovizuális média támogatását".

Nagy Zsolt emlékeztetett, hogy a magyar Informatikai és Hírközlési Minisztérium által megítélt háromszáz millió forintos támogatás rendeltetése a magyar kormány döntése szerint lazult, ezért dönthetett pénteken a kuratórium arról, hogy miként akarják felhasználni az összeget. A miniszter közölte: egyelőre nincs elég pénz az önálló erdélyi magyar tévé létrehozására, hiszen e támogatás körülbelül 1,2 millió eurónak felel meg, a tévé beindításához pedig legalább 4-5 millió euróra lenne szükség.