Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Ashdown: Bosznia nem stabil, amíg el nem fogják a háborús főbűnösöket

MTI
2005.12.24. 15:24
Bosznia nem lehet stabil addig, amíg el nem fogják a két háborús főbűnöst: Radovan Karadzicot és Ratko Mladicot - jelentette ki szombaton a nemzetközi közösség ottani főképviselője Londonban.

Paddy Ashdown, aki januárban másnak adja át a tisztséget, amelyet 2002. óta töltött be, úgy véli, hogy Bosznia és Hercegovinában bámulatba ejtő haladást értek el az 1995-ös daytoni békekötés óta, amely hároméves háborúnak vetett véget a szerbek, bosnyákok és horvátok között.

Nem lehet azonban lezárni a dolgokat mindaddig, amíg bíróság elé nem állítják Radovan Karadzicot, a boszniai szerbek egykori politikai vezetőjét és a hadseregük parancsnokát, Ratko Mladic tábornokot - mondta.

Az, hogy tíz évvel Dayton után e kettő még mindig szabad, az mindenki kudarca - hangoztatta. - Be kell ismernünk, hogy a stabilizáció munkája nincs bevégezve addig, amíg igazságot nem tesznek, s addig nincs igazságtétel, amíg ez a kettő nincs Hágában. Ashdown szerint a kudarcért nagyrészt a szerbiai hatóságokat terheli a felelősség, mivel az elmúlt tíz évből kilencben nem voltak hajlandóak részt venni a bűnösök üldözésében.

A brit kormányzó kevéssé valószínűnek minősítette azt a belgrádi újsághírt, amely szerint Ratko Mladic még az év vége előtt horogra kerül.