Mátyás
-6 °C
1 °C

Oroszország Iránnak dúsítana uránt

MTI
2005.12.24. 17:27
Hivatalosan megerősítette Oroszország szombaton Iránnak azt az ajánlatát, hogy egy közös vállalkozás keretében uránt dúsítana a busehri atomerőmű számára.

Az elképzelés szerint olyan vegyes vállalatot hoznának létre, amely Oroszországban - iráni műszakiak közvetlen részvétele nélkül - dúsítaná az Iránban bányászott és elsődlegesen feldolgozott uránt, amelyet azután iráni polgári atomlétesítményekben használnának fel. Így szavatolhatnák az atomsorompó-szerződés betartását, és Irán megalázása nélkül megoldhatnák az iráni atomprogram körüli válságot.

Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy a teheráni orosz nagykövetség az urándúsításra vonatkozó javaslatot tartalmazó jegyzéket nyújtott át szombaton az iráni félnek. A javaslattal Oroszország politikai és diplomáciai eszközökkel szeretne hozzájárulni a kérdés elfogadható megoldásához - olvasható a külügyi közleményben.

Oroszország atomerőművet is épít az iráni Busehrben. A jelenlegi megállapodások szerint Moszkva szállítana nukleáris fűtőanyagot az atomerőmű jövőre esedékes üzembe helyezéséhez, majd a kiégett fűtőelemeket visszaszállítanák Oroszországba.