Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

A bíróságot nem érdekli, beteg-e Pinochet

MTI
2005.12.27. 08:32
Ismét visszautasította hétfőn a chilei legfelsőbb bíróság Augusto Pinochet volt diktátor-elnök keresetét, amelyben a 90 éves férfi kérte, hogy szüntessék meg az ellene indított bűnvádi eljárást.

Az öttagú testület 3-2 ellenében szavazott úgy, hogy figyelmen kívül hagyja az aggastyán egészségi állapotát. Pinochet ellen két ügyben indítottak eljárást. Az egyik szerint a volt elnök külföldi bankokban titkos számlákat nyitott, és ezzel nagy értékű adócsalást követett el. A másik vád Pinochet ellen az, hogy megsértette az emberi jogokat. Az igazságügyi szervek azt vizsgálják, hogy felelősség terheli-e az 1975-ben végrehajtott Colombo műveletért, amelyben 119 ellenzéki politikus tűnt el. A legfelsőbb bíróság december 2-án már elutasította a Pinochet elleni vádak ejtését szorgalmazó kérvényt.

Törvényszéki orvosok szerint Pinochet egészségi állapota lehetővé teszi, hogy bíróság előtt feleljen a vádak szerinti bűneiért. A volt elnököt ápoló orvosok viszont úgy vélik, hogy az idős ember egyre súlyosbodó szellemi leépülése és mind gyakoribb emlékezetkihagyása nem teszi őt alkalmassá a bírósági tárgyalás lefolytatására.