Bernadett
-2 °C
4 °C

Egyre kevésbé szeretik a japánok Kínát

MTI
2005.12.27. 08:34
Több mint negyed százada nem állt olyan alacsonyan Kína ázsiója Japánban, mint most - ez olvasható ki egy frissen közzétett tokiói felmérésből. Az elmúlt évben növekedett a feszültség a két távolkeleti hatalom között.

A Kína iránt rokonszenvet érző japánok száma alig 32,5 százalék volt, ami 5 százalékos csökkenés a 2004-es adathoz képest is. A japán kormány 1978 óta évente készíttet felmérést a külkapcsolatok megítéléséről, és azóta még sohasem fordult elő, hogy ez a szám ilyen alacsony lett volna.

Egy éve a megkérdezettek 58,2 százaléka volt rossz véleménnyel a tőle Nyugatra fekvő szomszédról, ma már 63,4 százalékuk gondolkozik így. A japán-kínai kétoldalú kapcsolatok a megkérdezettek 71 százaléka szerint "nem jók" - ez 10 százalékos növekedést jelent. Valamivel jobban ítélik meg a Dél-Koreát a japánok, de rosszabbul, mint tavaly. A megkérdezettek 51,1 százaléka tekinti "közelállónak" Szöult - ez 5,6 százalékpontos csökkenés. Az Egyesült Államokat, Tokió szövetségesét a megkérdezettek csaknem háromnegyede pozitívan ítéli meg, 1,4 százalékkal többen vélekedtek így, mint egy éve.

A felmérést október 6 és 16 között készítették 1500 fős reprezentatív minta megkérdezésével.