Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kína öngyilkosságba hajszolt egy diplomatát?

MTI
2005.12.28. 12:26

A japán kormány újabb hivatalos tiltakozó jegyzéket küldött a kínai vezetésnek egy Sanghajba akkreditált japán diplomata miatt, aki a sanghaji japán főkonzulátus rejtjelezője volt. A 2004 májusában öngyilkosságot elkövetett diplomata a japán kormány szerint a kínai titkosszolgálat zsarolásának esett áldozatul. A mostani immár a negyedik hivatalos tiltakozás Japán részéről. Japán az ügy tisztázását követelte Kínától, de mindeddig nem kapott választ. A japán kormány nem árult el részleteket a diplomata halálának körülményeiről

A Bunsun című japán hetilap tudni véli, a kínai titkosügynökök azzal fenyegették, hogy nyilvánosságra hozzák egy karaokebár konzumnőjével folytatott viszonyát. A kínai elhárítás a hallgatásért cserébe tudni akarta a sanghaji főkonzul által Tokióba küldött üzenetek tartalmát, továbbá azt is, hogy mely repülőjáratokat használták a titkos dokumentumot szállítására, és hogy milyen titkos kódokat használtak.

A Bunsun szerint a japán külügyminisztérium belső vizsgálata közvetlen okozati összefüggést talált a diplomata öngyilkossága és a kínai fenyegetések között. A kínai külügyminisztérium szóvivője kedden "minden alapot nélkülözőnek" nevezte az üggyel kapcsolatos tokiói információkat.