Valér
2 °C
8 °C

Terrorista gyanús személyeket hurcolt el a CIA

MTI
2005.12.28. 14:50

Közel másfél száz terrorista-gyanús személyt hurcolt el az amerikai hírszerzés külföldi országba 2001 szeptembere óta. Washingtoni kormányzati tisztviselők tájékoztatása szerint kevesebb mint tíz esetben tévesen vittek el valakit. Egy lapinterjú tanúsága szerint az elrablások gyakorlata 1995 óta tart.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egy magát megnevezni nem kívánó tisztviselője közölte, hogy John Helgerson a CIA főszemlélője kevesebb mint tíz lehetséges téves esetben vizsgálatot folytat. Mások a hírszerzésnél úgy vélik, hogy tíznél sokkal kevesebb ilyen esetről van szó.

George Bush amerikai elnök a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrormerényleteket követően felhatalmazást adott a CIA-nek, hogy hurcoljon el embereket, eltekintve attól, hogy arra a Fehér Háztól vagy más kormányzati szervtől esetenkénti felhatalmazást kapjon. A rendkívül titkos művelet részeként embereket ragadnak el egy országban, majd repülőgépen szülőhazájukba vagy más országba szállítják, ahol esetleg valamilyen bűnügyben körözik, és ott kihallgatják őket.

A tévesen elhurcoltak között van egyébként Haled al-Maszri német állampolgár is, akit két évvel ezelőtt vettek őrizetbe a szerb-macedón határon, majd az amerikai hírszerzés Afganisztánban öt hónapig fogva tartotta.