Valér
4 °C
8 °C

Kritikus jelentés a beszlani túszdráma kezeléséről

MTI
2005.12.28. 15:38

Hibák és fogyatékosságok soráról beszélt a válság kezelésében a véres kimenetelű beszlani terrorakciót vizsgáló orosz parlamenti bizottság vezetője, de ezek közül az észak-oszét és ingus hatóságok hanyagságára összpontosított a moszkvai felsőházban szerdán ismertetett első jelentésében. A tavaly szeptemberi túszejtés és a szabadító akció következtében 331 ember, köztük 186 gyermek halt meg.

Alekszandr Torsin szenátor szerint a túszejtést meg lehetett volna előzni, ha az észak-oszét körzeti rendfenntartó erők teljesítették volna a moszkvai belügyminisztérium vezetőségének utasításait, amely figyelmeztette őket arra, hogy tanévkezdetkor terrorakció készül, és elrendelte a biztonsági intézkedések szigorítását az iskolák körül. A beszlani 1-es számú iskolánál azonbna tavaly szeptember elsején reggel egyetlen rendőrnő posztolt csupán, akit a terroristák szintén túszul ejtettek.

Az észak-oszét jelentés szerint a két robbanást (amely a tornaterem tetejét és az északi falát átütötte) kívülről kilőtt gránátok okozhatták, s a terroristák saját bombája csak 26 perccel később, már harc közben robbant fel, sok túszt megölve. Torsin elismerte, hogy a robbanások eredetére és más kulcskérdésekre bizottságának még nincs végleges válasza, mivel még több szakértői vélemény hiányzik.