Klaudia
-4 °C
2 °C

Betiltottak egy iszlám csoportot Németországban

MTI
2005.12.28. 18:08

Betiltottak egy szélsőséges nézetek terjesztésével, gyűlöletkeltéssel vádolt iszlám csoportot szerdán Németországban, miután lefoglaltak helyiségeikből olyan propagandaanyagokat, amelyek zsidók és keresztények megölésére, iraki öngyilkos merényletek elkövetésére buzdítják a muzulmánokat.

A bajor tartományi hatóságok szerint a Multi-Kultur-Haus elnevezésű szervezet tevékenysége veszélyeztette a németek és a külföldiek békés viszonyát, illetve az ország biztonságát. A bajorországi Neu-Ulm városban és a baden-württembergi Ulmban, illetve ezek környékén a hatóságok az utóbbi csaknem egy évben több intézkedést is hoztak iszlám szélsőségesek ellen, ezek fejleménye volt a szerdai betiltás is. A hatóságok nem közölték, hogy őrizetbe vettek-e valakit. A lefoglalt anyagok között könyv és CD-lemez is van - közölte a bajor belügyminisztérium.

A német állampolgárságú Khaled al-Masri, aki beperelte az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA) azzal a váddal, hogy elrabolta és Afganisztánba szállította őt, elismerte, hogy járt a Multi-Kultur-Haus szervezet helyiségeiben. Azt állítja: amerikai titkosügynökök alaposan kikérdezték őt arról, hogy kit ismer Ulmban és Neu-Ulmban. Beszámolója szerint elmondta nekik, hogy ismeri az egyiptomi származású, német állampolgárságú Reda Seyamot, aki ellen eljárás folyik az al-Kaida terrorhálózat támogatása gyanújával, de - mint hozzátette - nem tud semmilyen terrorista tevékenységről.