Bernadett
0 °C
4 °C

Német család esett túszul Jemenben

MTI
2005.12.28. 19:27

A berlini külügyminisztérium egyik volt helyettes vezetője és négy családtagja az az öt német turista, akik emberrablás áldozatául estek Jemenben - jelentette szerdán az ARD német televízió.

Az adó névtelenül nyilatkozó, megbízható berlini és jemeni forrásokból úgy értesült, hogy a túszok Jürgen Chrobog volt külügyi államtitkár, annak felesége és három gyermeke. A német külügyminisztérium megerősítette a tv hírét, és a tárcánál válságcsoport létesült.

A 65 éves Chrobog a Schröder-kormány idején volt a külügyminisztérium egyik legmagasabb rangú vezetője. 2003-ban ő vezette azt a válságstábot, amely döntő szerepet játszott az Algéria déli részén elrabolt 14 német turista kiszabadításában. Korábban Chrobog, 1995 áprilisa és 2001 júliusa között Németország washingtoni nagykövete volt.

A külügyminisztérium korábbi államtitkára családjával karácsonyi szabadságát töltötte Jemenben. A család elrablását a jemeni kormány is megerősítette, hozzátéve, hogy a tettesek az egyik jemeni törzshöz tartoznak. Az emberrablók a foglyul ejtett német család elengedése fejében a törzs több olyan tagjának szabadon bocsátását követelik, akiket gyilkosság miatt börtönöztek be Jemenben.