Sára, Márió
2 °C
6 °C

Hazaárulásért jeletik föl Haddam volt szíriai alelnököt

MTI
2005.12.31. 18:20
Keményen bírálta Bassár el-Aszad szíriai elnököt Abdel-Halim Haddam volt alelnök, ezért a damaszkuszi parlament szombati ülésén egyhangúlag megszavazta, hogy a kormány jelentse fel hazaárulásért. A tisztségéről júniusban lemondott Haddam, aki jelenleg Párizsban él, egy pénteken sugárzott interjújában többek között azt állította, hogy Aszad megfenyegette Rafík Haríri volt libanoni miniszterelnököt több hónappal meggyilkolása előtt.

A volt alelnök a francia fővárosban nyilatkozott az al-Arabíja pánarab hírtelevíziónak. Haddam közölte: Aszad, aki nem kívánt a Szíria-barát Emile Lahud helyén új libanoni elnököt látni, elmondta neki, hogy keményen beszélt Harírival, mondván: "Összezúzok mindenkit, aki nem engedelmeskedik a döntésünknek". Haríri sok fenyegetést kapott Damaszkuszban és Libanonban - mondta a veterán szíriai politikus. Arra a kérdésre válaszolva, hogy a szíriai titkosszolgálat Aszad elnök tudta nélkül döntött-e Haríri meggyilkolásáról, Haddam kijelentette: "Meg kell várnunk a vizsgálat eredményét, de egyetlen titkosszolgálat vagy más szerv nem hozhat Szíriában ilyen döntést egyoldalúan". Bassár el-Aszad elnöksége alatt a szíriai titkosszolgálatok és Lahud erőszakos kampányt folytattak Haríri ellen - mondta Haddam. Harírit teherautóba rejtett pokolgéppel gyilkolták meg február 14-én Bejrútban, a merényletben rajta kívül húsz ember életét vesztette. Az ügyben vizsgálatot folytató ENSZ-bizottság vezetője, Detlev Mehlis német jogász arra a következtetésre jutott, hogy Szíriának is köze volt a gyilkossághoz, Damaszkusz azonban tagadja a vádat.

Haddam, aki az előző szíriai elnök, a mostani apja, Háfez Asszad közeli munkatársa és Damaszkusz libanoni politikájának irányítója volt a szíriai csapatok áprilisi libanoni kivonulása előtt, Rusztom Gazalét, a Libanonban működő szíriai hírszerző szolgálat volt főnökét okolta a kivonulás előtti libanoni helyzet rosszabbodásáért. Gazale "úgy viselkedett, mintha ő lenne Libanon kizárólagos ura" - mondta a 73 éves politikus, aki 1984-től volt Szíriai alelnöke. Hevesen bírálta Bassár el-Aszad kormányát, mondván: a kormányzó Baasz Párt és más szervezetek joga arra korlátozódott, hogy igazolják az elnök által hozott döntéseket. Politikai és gazdasági reformok híján az Aszad-kormány szegénységbe dönti az embereket - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a reformfolyamat elmaradása miatt mondott le tisztségéről.