Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Kiszabadult a Gázai övezetben elrabolt olasz állampolgár

MTI
2006.01.01. 17:10
Elraboltak egy olasz férfit a Gázai övezetben vasárnap, de még aznap visszanyerte szabadságát, közölték olasz és palesztin hivatalos forrásokból.

A palesztin biztonsági erők és szemtanúk beszámolója szerint a dél-gázai Hán Júniszban elrabolt férfit, Alessandro Bernardini palesztinbarát békeaktivistát a palesztin biztonsági erők szabadították ki: fogva tartásának színhelyéhez közel a levegőbe leadott lövésekkel megfutamodásra késztették az emberrablókat.

Ezután Gázába, a megelőző biztonsági erők főhadiszállására szállították biztonsági kíséret mellett. Bernardini szabadulásának hírét megerősítette az olasz külügyminisztérium is. A békeaktivista egy olasz európai parlamenti képviselő, a Kommunista Újjáalakítás listájához tartozó Luisa Morgantini vezette delegáció tagjaként érkezett a Gázai övezetbe.

Palesztin biztonsági források szerint a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalomhoz tartozó egyik csoport állt az emberrablás hátterében. Az egyik ilyen csoport, az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai egy fiókszervezete közölte: tagjai követték el az emberrablást.

Az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai - Szunniták nevet viselő frakció követelte a Fatah - mint fogalmazott - korrupt vezetőinek menesztését, és azt, hogy vizsgálják ki teljesen Jasszer Arafat néhai palesztin elnök 2004-ben bekövetkezett halálának körülményeit.

Száeb Erekát, az Izraellel folytatott palesztin tárgyalások minisztere elítélte az emberrablást.