Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Véres tüntetés az iraki benzinárak miatt

MTI
2006.01.01. 21:18
Négy tüntető életét vesztette vasárnap egy kistelepülésen az észak-iraki Kirkuk közelében, miután a biztonsági erők lőfegyvert vetettek be az ismételt benzináremelés miatt tiltakozó elszabadult tömeg megfékezésére.

Rendőrségi tájékoztatás szerint a karhatalom azután nyúlt fegyverhez Rahinavában, hogy a tüntetők felgyújtották egy iraki olajipari vállalat irodahelyiségeit, négy autót és két benzinkutat. A lövések két embert megsebesítettek, a városban kijárási tilalmat rendeltek el.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy irakiak vagy amerikai katonák nyitottak tüzet a randalírozókra. Irak, noha hatalmas kőolajkészletekkel rendelkezik, energiaellátási nehézségekkel küszködik. Az elmúlt napokban szokatlanul hosszú sorok alakultak ki a töltőállomásoknál az arab országban.

Az ellátás akadozásának részben az az oka, hogy az iraki olajipari infrastruktúra a háborús károk és a felkelők szabotázsakciói folytán romos állapotban van. Vasárnap pokolgép robbant Irak egyik legnagyobb olajfinomítójánál. A robbanás csak kisebb károkat okozott a bagdadi létesítményben, s nincs hatással annak működésére, közölte az iraki olajipari minisztérium.