Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Bush szerint nem a lehallgatás, hanem a kiszivárogtatás a hiba

MTI
2006.01.01. 23:04
Védelmébe vette George Bush amerikai elnök vasárnap az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által bírói engedély nélkül végzett lehallgatásokat, egyben elítélte azt a kiszivárogtatást, amelynek eredményeként a közvélemény is értesült a titkos programról.

Bush a Texas szövetségi állambeli San Antonio város katonai kórházában Irakban és Afganisztánban megsebesült amerikai katonákat látogatott meg az új év első napján, s ez alkalomból nyilatkozott újságíróknak.

Bush az amerikai állampolgárok védelmét szolgáló fontos programnak nevezte a lehallgatást, amely szavai szerint korlátozott méretű volt: mindössze "néhány" olyan telefonszámra terjedt ki, amelyet az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat ismert tagjai hívtak fel külföldről, az Egyesült Államok határain túlról. "Ha valaki az al-Kaidából felhívja magukat, mi szeretnénk tudni, hogy miért" - hangoztatta az elnök.

A The New York Times című amerikai napilap december közepén tárta a nyilvánosság elé a titkos lehallgatási program létezését. Bush december 17-én elismerte, hogy a 2001. szeptemberi egyesült államokbeli terrortámadások után felhatalmazta az NSA-t arra, hogy bírói engedély nélkül telefonokat hallgasson le és beletekintsen az internetes forgalomba.

Az ügy nagy botrányt kavart az Egyesült Államokban. Az amerikai igazságügyi minisztérium december végén vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy ki szivárogtatta ki a program létezésére fényt derítő bizalmas információt a sajtónak.