Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A Likud párti miniszterek maradnak az izraeli kormányban

MTI
2006.01.05. 23:58
Ariel Saron izraeli miniszterelnök súlyos agyvérzésére való tekintettel miatt hivatalukban maradnak az izraeli kormány Likud párti miniszterei, jóllehet eredetileg úgy tervezték, hogy a közelgő választások miatt a hét végén benyújtják lemondásukat - erősítette meg újfent a négy érintett miniszter egyike.

Dan Naveh egészségügyi miniszter csütörtök este az Egyes csatorna izraeli tévéállomásnak nyilatkozva azzal indokolta döntésüket, hogy meglehetősen otromba viselkedés lenne, ha a Likud miniszterei vasárnap azzal állnának elő, hogy nem érdekli őket az életéért küzdő miniszterelnök betegsége és benyújtanák lemondásukat. A négy Likud párti miniszter a hét elején jelentette be, hogy a március végére tervezett törvényhozási választások miatt vasárnap kilép Saron kormányából. A miniszterelnök súlyos agyvérzésére való tekintettel csütörtökön napközben viszont már jelezték, hogy hivatalukban maradnak. Erre előzőleg Benjámin Netanjahu, a Likud elnöke szólította fel őket.

A Likud népszerűsége megcsappant azóta, hogy Saron távozott a jobboldali tömörülésből és Kadima (Előre) néven új, centrista pártot hívott életre. Egy csütörtökön közzétett közvélemény-kutatás szerint a Kadima súlyosan beteg vezére nélkül is megnyerne a március 28-ra tervezett parlamenti választásokat.