Ágnes
-1 °C
2 °C

Letartóztatták a katalón autonómiát fenyegető spanyol katonatisztet

MTI
2006.01.07. 16:41

Elrendelte szombaton a spanyol védelmi miniszter a szárazföldi erők egyik tábornokának lefogását, és kezdeményezni fogja a katonai vezető leváltását egy előző napi, Katalónia autonómiájának esetleges bővülésével kapcsolatos harcias nyilatkozata miatt.

José Bono védelmi miniszter "első lépésként" elrendelte, hogy José Mena Aguado altábornagyot helyezzék nyolc napra házi őrizetbe a katonai fegyelmi szabályzat megsértése miatt - közölte a tárca. A spanyol katonai vezetőknek tilos nyilvánosan állást foglalniuk politikai kérdésekben. A katonai vezető leváltásáról a spanyol kormány jövő pénteki ülésén születik döntés.

Az altábornagy - a spanyol szárazföldi erők főparancsnokát helyettesítő három elöljáró egyike - ominózus nyilatkozatában azt sugalmazta, hogy a hadsereg beavatkozik, ha a Katalónia által elérni kívánt jövőbeli kibővített autonóm státus "túllépi az alkotmány szabta határokat".

A tábornok azt mondta, a spanyol hadsereg katonáinak nevében beszélt, amikor pénteki beszédében kijelentette: előfordulhat, hogy a katalán autonómiatörvény eredeti formája miatt fel kell idézni a spanyol alkotmány nyolcadik cikkét. A jogszabályhely felhatalmazza a spanyol fegyveres erőket arra, "hogy garantálják Spanyolország szuverenitását és függetlenségét, és megvédjék területi integritását, valamint alkotmányos rendjét".

A spanyol parlament a következő hónapokban tárgyalja a katalán tartományi törvényhozás által elfogadott vitatott előterjesztést, amely széles pénzügyi és igazságszolgáltatási jogkörökkel ruházná föl Katalóniát.