Auguszta
-3 °C
2 °C

Az éjszaka folyamán nem történt változás Saron állapotában

MTI
2006.01.08. 09:09
A miniszterelnök állapota stabil, de továbbra is válságos - állt a kórház szóvivője által kora reggel ismertetett, rövid orvosi közleményben. A szóvivő megerősítette azokat a korábbi értesüléseket, amelyek szerint az orvosok hamarosan, órákon belül döntenek Saron további kezeléséról és ennek kapcsán arról, hogy mikor ébresszék fel a mesterséges kómából. Korábban ezt kora délutánra jelezték.

Az életveszélyes állapotban lévő Ariel Saron izraeli miniszterelnök egy vasárnapi sajtóértesülés szerint néhány hónappal ezelőtt beleegyezett abba, hogy halála után felhasználják szerveit.

Erről a Haaretz című napilap számolt be legfrissebb számában. Az újság szerint Saron májusban írta alá az erről szóló, egyetértő nyilatkozatot, amikor az izraeli parlamentben egy szervezet ennek érdekében lobbizott. Az újság szerint ugyanakkor a miniszterelnök esetleges halála esetén az orvosoknak el kell nyerniük Saron legközelebbi hozzátratozóinak, nevezetesen két fiának beleegyezését, mielőtt szerveinek tényleges felhasználásáról döntenének.

Vasárnap reggel Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnök vezetésével megtartja szokásos ülését az izraeli kabinet. A CNN hírtelevízió értesülése szerint a kormány tudatosan igyekszik azt a benyomást kelteni, hogy Arien Saron válságos állapota ellenére kézben tartja az ügyeket. Természetesen - mint kiszivárgott - az ülés napirendjén szerepel a miniszterelnök betegsége, ugyanakkor a kormány foglalkozni kíván a gázai biztonsági helyzettel, a januári palesztin és a márciusi izraeli választásokkal. A januári palesztin választásokkal kapcsolatban meg kívánják vitatni, hogy engedélyezzék-e a szavazást a Kelet-Jeruzsálemben élő palesztinok számára.