Sára, Márió
2 °C
6 °C

Ismét mérgező szennyeződés került egy kínai folyóba

MTI
2006.01.08. 10:42
Ismét mérgező szennyeződés került egy kínai folyóba, de a hatóságok szerint ezúttal nem fenyegeti semmilyen veszély a folyó menti térség lakosságát.

Január 4-én kadmium került egy öntödéből a Hsziang-folyó vizébe Hunan tartomány területén - jelentette vasárnap az Új Kína hírügynökség. Ez a kémiai elem, amelyet az ipar gyakran használ ötvözetek készítésére és korrózióvédelemre, rákkeltő hatású, és súlyos idegbántalmakat okozhat.

A Hsziang-folyó látja el ivóvízzel a hatmilliós tartományi székhelyt Csangsát (Changsha) és a vele szomszédos, 700 ezres Hsziangtan (Xiangtan) várost. A korábbi esetektől eltérően ezúttal nem szüntették be az ivóvízellátást. A hatóságok szerint a mostani szennyeződés nem veszélyezteti a lakosság egészségét, mert időben felfedezték, és olyan anyagokat szórtak a folyó vizébe, amelyek semlegesítik a kadmium mérgező hatását. Azonkívül megnyitottak egy duzzasztógátat is, alaposan felhígítva a szennyeződést a folyó vizében.

Három hónapon belül ez már a harmadik súlyos folyószennyezés Kínában. Nagy mennyiségű benzol került novemberben az ország északkeleti részén a Szunghua folyóba, kevéssel később pedig a Pejcsiang folyó szennyeződött a déli Kuangtung tartomány területén.

A vágtató iramú ipari fejlődés árnyoldalaként Kínában viszonylag gyakori az élővizek és általában a természeti környezet veszélyes szennyeződése.