Bernadett
0 °C
4 °C

Az ügyvezető izraeli kormányfő ígéri, teljesíti Saron óhajait

MTI
2006.01.08. 11:22
Most első ízben Ehud Olmert miniszterelnök-helyettes, ügyvezető kormányfő vezetésével ült össze szokásos heti ülésére vasárnap az izraeli kabinet, s azon Olmert ígéretet tett, hogy a nagybeteg Ariel Saron miniszterelnök "óhajait teljesíti".

Ha Saron beszélni tudna, azt akarná, hogy mindenki lásson munkához, az ország sürgető biztonsági, társadalmi és gazdasági kérdéseivel foglalkozzon - hangoztatta kabinettársai előtt az ügyvezető miniszterelnök. "Ezt tesszük a jövőben is. Továbbra is teljesítjük Saron óhajait, visszük tovább az ügyeket, ahogyan kell." "Reméljük és óhajtjuk a miniszterelnök felépülését, azt, hogy visszanyeri erejét, újra kézbe veszi a kormány irányítását, Izrael állam vezetését" - mondta Olmert a minisztereknek. Az orvosok mindazonáltal erősen kétlik, hogy Saron képes lesz még kormányfői feladatainak ellátására.

A Jerusalem Post című lap által idézett kormányilletékesek szerint a vasárnapi ülésen szóba kerülhet még az a kényes kérdés, hogy a kelet-jeruzsálemi palesztinok részt vehessenek-e a január 25-re kitűzött palesztin törvényhozási választásokon. Ugyancsak felmerülhet Olmert közeli találkozójának lehetősége Ehud Barak volt munkapárti kormányfővel, akinek az új munkapárti elnök, Amír Perec még nem ajánlott előkelő helyet a március választások jelöltlistáján.