Gusztáv
-4 °C
1 °C

Kína hárommilliárd dollárt fordít a Szunghua folyó megtisztítására

MTI
2006.01.08. 14:15
Mintegy hárommilliárd dollárnak megfelelő összeget áldoz a kínai kormány arra, hogy négy éven belül ismét ivóvíz minőségűvé tegye a Szunghua folyót - jelentette vasárnap egy pekingi újság. Egy pekingi ifjúsági lap beszámolója szerint az idén kezdődött ötéves terv kiadásain belül 26,6 milliárd jüant (3,3 milliárd amerikai dollárt) különítették el víztisztítás céljára.

Ebből kívánják kezelni azt az évi 1,4 milliárd köbméter szennyvizet, amely Belső-Mongólia autonóm területen, valamint Csilin (Jilin) és Hejlungcsiang (Heilongjiang) tartományokban kerül az élővizekbe. Az utóbbi térségen halad keresztül a Szunghua, amelybe tavaly novemberben, egy vegyi üzemben bekövetkezett robbanás nyomán, nagy mennyiségű benzol és nitrobenzol került. A környezetszennyezés következtében több millió ember ivóvízellátása került veszélybe Északkelet-Kínában és Oroszország távol-keleti vidékén. A Szunghua ugyanis az Amurba torkollik, amely a kínai-orosz határt elhagyva érinti többek között a 600 ezer lakosú Habarovszk városát is.

Az újsághír szerint az ötéves tervidőszak végére a Szunghua mentén lakók 90 százaléka számára biztosított lesz a tiszta ivóvíz. A folyó vizének tisztítása mintegy 62 millió ember egészségét szolgálja.