Auguszta
-3 °C
2 °C

Nem akar női trónörököst egy japán herceg

MTI
2006.01.09. 13:13

Tomohito japán herceg a trónöröklés rendjének módosítása ellen foglalt állast, az új szabályozás ugyanis lehetővé tenné, hogy a császári dinasztia nőtagjai is elfoglalhassák a trónt. "Előbb ki kell meríteni az egyéb lehetőségeket" - idézte a Kyodo japán hírügynökség hétfőn a herceget. Így például vissza lehetne helyezni hivatalukba és méltóságukba a császári családnak azokat az egykori tagjait, akik a második világháború után elveszítették címüket.

Tomohito már szeptemberben felhívta magára a figyelmet azzal, hogy egy írásában indítványozta: állítsák vissza az ágyasok intézményét a császári udvarnál. Egy szakértői bizottság viszont novemberben azt javasolta, hogy a császár elsőszülött gyermeke nemétől függetlenül követhesse őt a trónon.

Egy 1947-ben elfogadott törvény szerint az utódlás fenn van tartva azoknak a férfiaknak, akik atyai ágon rokonai a császárnak. Ezzel szemben a jelenleg uralkodó Akihito császár családjában 40 éve nem született férfi utód. Akihito fiának, Naruhitónak feleségétől, Maszakótól lánya született, a most három esztendős Aiko. Tomohito herceg Akihitónak unokatestvére, és az ötödik a trónöröklés sorrendjében.