Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Szerbia autonómiát adna Koszovónak

MTI
2006.01.10. 12:08

A túlnyomórészt albánok lakta Koszovó Szerbia határain belül maradna, de magas fokú autonómiát élvezne, a tartomány jövőjéről folyó tárgyalásokon előterjesztett szerb kormánykoncepció szerint - jelentették kedden a belgrádi lapok.

A szerb elképzelés értelmében a szakadár tartományban élő szerb kisebbség, amelynek aránya becslések szerint jóval tíz százalék alá csökkent, az albán autonómia ellenére a tartomány nagy területeit ellenőrizné.

A szerbek saját közigazgatási egységekre tartanak igényt a tartomány északi, keleti és középső körzeteiben - tűnik ki a hivatalos szerbiai tárgyalási célokból. A tartomány déli és nyugati részében fekvő Prizren és Pec jelentős középkori ortodox kolostorait "szerb Koszovóhoz" csatolnák, bár ezeken a vidékeken gyakorlatilag nincsenek szerbek. Ezen túlmenően a szerb ortodox egyház egész Koszovóban visszakapná a második világháború után a kommunisták által kisajátított földbirtokait.

A Koszovó jövőjéről kialakított hivatalos belgrádi elképzelés ellentétben áll az albán többség koncepciójával. A koszovói albán kormány több ízben világossá tette, hogy az albánok számára kizárólag a korlátlan függetlenség jöhet szóba, a szerb kisebbség jogainak tiszteletben tartása mellett.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft