Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Pinochetnek felelnie kell két újabb gyilkosságért is

MTI
2006.01.11. 20:35

Megfosztották mentelmi jogától szerdán Augusto Pinochet volt chilei diktátort annak a pernek a vonatkozásában, amelyet a Halálkaravánnak tulajdonított két gyilkosság, Salvador Allende elnök két testőrének 1973-ban történt kivégzése miatt kezdeményeztek ellene.

A 90 éves extábornok, aki mint volt államfő élvez immunitást, még fellebbezhet a határozat ellen a legfelsőbb bíróságon. A döntés révén a bűnügyben illetékes bíró, vád alá helyezheti Pinochetet, akit korábban már megvádoltak gyilkosságban való bűnrészességért a Halálkaraván elnevezésű katonai különítmény vérengzésével és a Colombo-akcióval kapcsolatban, sőt adócsalásért és korrupcióért is.

A Halálkaraván nevű katonai osztag tagjai az 1973-as katonai hatalomátvételt követő hetekben helikopterrel járták az országot, és 75 bebörtönzött ellenzékit gyilkoltak meg.

A Halálkaraván ügyében 2000 decemberében emeltek vádat a volt tábornok ellen, 2002 júliusában azonban ejtettek minden vádat. A bíróság szerint a vádlottnál diagnosztizált enyhe tébolyodottság nem tette alkalmassá az eljárásra. Az ügyész azonban azóta felfedezte, hogy az eredeti eljárásban nem szerepelt két áldozat, ezért új keresetet nyújtott be az illetékes bíróságra.