Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Távoznak az izraeli kormányból a Likud miniszterei

MTI
2006.01.12. 00:24
Kilépnek az izraeli kormányból a jobboldali Likud párt miniszterei - jelentette szerda este a jeruzsálemi állami televízió. Az erre vonatkozó utasítást a párt elnöke, a Likudból kivált Ariel Saron miniszterelnök helyébe lépett Benjamin Netanjahu adta ki. A négy miniszter eszerint csütörtökön nyújtja be hivatalosan lemondását.

A Likud minisztereinek kiválását már korábbra tervezték, Saron kormányfő agyvérzése miatt azonban elhalasztották a lépést. Az Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnök által vezetett kabinetben a Likud legtekintélyesebb tagja Szilvan Salom külügyminiszter. A négy Likud-politikus kiválásával hatra csökken a kormányt alkotó miniszterek száma, mivel a korábbi koalíciós partner, a baloldali Izraeli Munkapárt miniszterei már korábban kiléptek a kormányból.

Ariel Saron az elmúlt év végén hagyta el a Likudot, s új pártot hozott létre Kadima (Előre) néven. A miniszterelnök rendkívül súlyos betegsége ellenére a Kadima továbbra is a legnépszerűbb párt Izraelben, s a közvélemény-kutatások azt jövendölik, hogy a március végére kitűzött, előre hozott parlamenti választások fölényes győztese lesz.

A felmérések szerint a második helyen az Izraeli Munkapárt áll, míg a három párt közül a legkevesebb parlamenti mandátumot a Likudnak jósolják.