Géza
-12 °C
-4 °C

Törökország világbanki segélyre számíthat

MTI
2006.01.12. 00:36
Jelentős világbanki segélyre számíthat Törökország a madárinfluenza elleni küzdelemben, közölte szerdán Washingtonban a Világbank egyik magas rangú képviselője.

A bank kelet-európai és közép-ázsiai regionális igazgatója annak a nézetnek adott hangot, hogy a járvány leküzdését célzó erőfeszítések támogatása érdekében Ankara mintegy 30 millió dollárt kitevő segélyhez juthat. Úgy vélekedett, hogy Törökország képes ugyan felvenni a harcot a halálos fertőzést okozó vírussal, ehhez azonban nagymennyiségű pénzre van szükség.

Korábban az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezete (FAO) római központjában kiadott közleményében arra figyelmeztetett, hogy a H5N1 madárinfluenza-vírus járványt okozhat Törökországban.

Juan Lubroth, a FAO egyik magas rangú állategészségügyi illetékese szerint a vírus a már meghozott óvintézkedések ellenére is tovább terjedhet mind állatokra, mind pedig emberekre, ha nem szigetelik el szigorúan mindazokat a már ismert és a még nem ismert településeket, ahol megjelent a fertőzés.

Ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója ankarai sajtókonferenciáján szerdán megfelelőnek és kielégítőnek nevezte azokat a lépéseket, amelyet a török hatóságok tettek a madárinfluenza megfékezésére.

Törökországban eddig két kamaszkorú gyermek halt meg és több mint egy tucatnyian betegedtek meg madárinfluenzában.