György
14 °C
24 °C

Börtön a kommunista titkosrendőrség verőemberének

MTI
2006.01.12. 17:20
Négy évi börtönbüntetésre ítélte a prágai városi bíróság az egykori kommunista titkosrendőrség (StB.) egy volt tisztjét, mert részt vett annak idején antikommunista ellenzékiek megkínzásában.

Simak a titkosrendőrség egy másik tisztjével, Zbynek Dudekkel együtt megkínozta 1981 júniusában Zbynek Benysek ellenzéki személyiséget; ájulásig verték, fojtogatták áldozatukat, majd újra meg újra vizet öntöttek a fejére, hogy magához térítsék. Néhány hónappal később megvertek egy másik ellenzékit, Zina Freundovát is az StB. prágai központjában.

A másik titkosszolgálati verőembert, Dudeket is három évre ítélte az első fokon eljáró bíróság. A csütörtöki fellebbviteli tárgyaláson Dudek nem jelent meg, ezért az ő ügyében később ítélkezik a prágai városi bíróság.

A kínzásokkal az volt a céljuk, hogy az ország elhagyására kényszerítsenek ellenzékieket. Ezt a két említett ellenzéki esetében el is érték. A titkos művelet az Asanace nevet viselte (ez csehül tisztogatást jelent), és a Charta '77 emberjogi kiáltvány 1900 aláírója ellen irányult, azon belül is főként 50 kiemelten veszélyesnek tartott ellenzéki ellen.