Sára, Márió
2 °C
6 °C

Guantanámo bezárását követeli az Európai Parlament is

MTI/AP
2006.01.13. 06:26
Angela Merkel német kancellár után az Európai Parlament is sürgette pénteken a guantanámói hírhedt amerikai börtöntábor mielőbbi bezárását.

Az Európai Parlament nevében Elmar Brok, a testület külügyi bizottságának elnöke hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak - mint fogalmazott - minél hamarabb - fel kell oszlatnia a Kuba területén található amerikai börtöntábort. A Die Welt című német lapnak nyilatkozva a tekintélyes konzervatív politikus közölte, hogy az Európai Parlament hamarosan hivatalos követelést hagy jóvá erre vonatkozóan.

A washingtoni tárgyalásait éppen pénteken kezdő Merkel német kancellár egyesült államokbeli látogatásának előestéjén állt elő hasonló követeléssel. Brüsszel támogatja Angela Merkel bírálatát - fogalmazott Brok, aki egyben üdvözölte, hogy a kérdés napirendre kerül a német kancellár találkozóján George Bush elnökkel.

Elmar Brok szerint a guantanámói börtöntábor gyengíti a nyugati országokat a terrorizmus elleni harcban. "A tábor működése sérti az emberi jogokat és megkérdőjelezi hitelképességünket" - fejtette ki az európai parlamenti politikus.

Brok ugyanakkor közös stratégiát sürgetett a terrorizmus elleni harcban. "Ennek a stratégiának jelentős részben az iszlámmal való párbeszéden kell alapulnia, mert csakis így érhető el a terrorizmus megfojtása" - hangzott az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke.