József, Bánk
-7 °C
0 °C

Berlusconi a baloldali ellenzék vezetőjét vádolja

MTI
2006.01.13. 12:06

Azzal vádolja Silvio Berlusconi olasz kormányfő Massimo D,Alemát, a legnagyobb ellenzéki párt, a Demokratikus Baloldal (DS) elnökét, hogy belekeveredett egy, az egész országot megrázó bankbotrányba.

A Corriere della Sera című milánói napilap jelentése szerint Berlusconi csütörtökön azt vallotta római vizsgálóbírák előtt, hogy D,Alema megpróbált nyomást gyakorolni az olasz Banca Nazionale del Lavoro (BNL) részvényeseire, köztük a Generali biztosítóra, hogy adják el részesedésüket egy másik biztosító cégnek, a baloldalhoz közelálló Unipolnak, amely nyilvános vételi ajánlatot tett a BNL-re. A DS elnöke azonban nem járt sikerrel.

Jelenleg vizsgálat folyik a Unipol-ajánlat állítólagos szabálytalanságai ügyében és eljárást indítottak a biztosítótársaság volt főnöke, Giovanni Consorte ellen is tőzsdei információ manipulálása, sikkasztás és bűnszövetkezettel való kapcsolatok címén. Berlusconi tanúvallomása, amellyel kapcsolatban az olasz kormányfő szerda este a televízióban azt mondta, hogy információkkal rendelkezik a legfőbb ellenzéki pártnak az Unipol-botrányban való érintettségéről, saját szövetségesei körében is zavart okozott.

Olaszországban április 9-én tartják a parlamenti választásokat, és a felmérések jelenleg 5-6 százalékpont előnyt adnak az ellenzéknek.