Auguszta
-3 °C
2 °C

Új vizsgálat Theo van Gogh meggyilkolása miatt

MTI
2006.01.13. 14:44

Új vizsgálat megindítását jelentette be a holland igazságszolgáltatás Theo van Gogh filmrendező 2004. novemberi meggyilkolása ügyében, amelyben tavaly már született ítélet, és életfogytig tartó börtönbüntetését tölti Mohammed Bouyeri marokkói származású iszlám szélsőséges.

A vizsgálat újrafelvételét az úgynevezett Hofstad-csoport terrorszervezet 14 feltételezett tagja ellen december 5-e óta folyó perről szóló tájékoztatás keretében jelentették be pénteken. A Hofstad-tagokat azzal vádolják, hogy merényletekre készültek politikusok ellen.

Bouyerit - aki a Hofstad állítólagos vezetője, és egyike a 14 vádlottnak - 2005 júliusában ítélték el, amiért rálőtt a filmrendezőre, majd átvágta a torkát. Az iszlám szélsőséges az ellene lefolytatott eljárás során mindig azt állította, hogy egyedül követte el tettét, de a Hofstad elleni per egyik tanúja decemberben úgy vallott, hogy a csoport más feltételezett tagjai is tudtak Bouyeri gyilkossági szándékáról. Ez megerősítette a hatóságoknak azt a gyanúját, hogy a 14 vádlott egyazon terrorszervezethez tartozott, Theo van Gogh megölése ügyében pedig új eljárást indítottak.