Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Bírálják a cseh kormányfőt a magyaroknak tett gesztusért

MTI
2006.01.13. 21:50

Mirek Topolánek, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke élesen bírálta pénteken Jirí Paroubek, szociáldemokrata cseh kormányfőt azért, hogy a csehországi szudétanémeteknek címzett tavalyi bocsánatkérést a II. világháború után őket ért jogsérelmekért a magyarokra és a lengyelekre is kiterjesztette.

"Jirí Paroubek miniszterelnök szégyent hoz Csehországra" - állítja Topolánek pénteken kiadott nyilatkozatában, amely Paroubek néhány külpolitikai lépését veszi górcső alá. A hibásnak minősített lépések között Topolánek első helyen említi azt a levelet, amelyben Paroubek január elején közölte az Együttélés Politikai Mozgalommal, hogy a tavalyi szudétanémet antifasiszták irányában tett humanitárius gesztus a csehországi magyarokra és a lengyelekre is vonatkozik.

A levél miatt nyílt vita keletkezett a miniszterelnök és Václav Klaus államfő között. Klaus ugyanis csak Sólyom László magyar államfőtől hallott először a levélről, amikor csütörtökön hivatalos tárgyalást folytattak Prágában. Az államfő ezt élesen felrótta a miniszterelnöknek, s írásos magyarázatot követelt. Paroubek szerint viszont Klaus nevetségessé tette magát, mert nem tanulmányozta át ezt a témát.

"Felszólítom a miniszterelnököt, hogy minden külpolitikai tevékenységéről konzultáljon és egyeztessen az állam megfelelő szerveivel, s ne veszélyeztesse a Cseh Köztársaság jó hírnevét külföldön" - írta nyilatkozatában a polgári demokraták elnöke és kormányfőjelöltje. Topolánek riasztónak minősítette Paroubek viselkedését.