Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Clinton szerint Blair jó ENSZ-főtitkár lenne

MTI
2006.01.14. 14:18
A volt amerikai elnök, Bill Clinton a BBC tévé Newsnight című napi politikai magazinműsorában nyíltan fejtegette, hogyTony Blair - aki már korábban bejelentette, hogy a következő választások előtt távozik, de azt nem, hogy mikor - mennyi hasznos jótékonysági és egyéb tevékenységet űzhet, ha már nem ő lesz a miniszterelnök. Clinton felfedte, hogy erről már beszélt is személyesen a brit kormányfővel. Arra a kérdésre, hogy szerinte Blair alkalmas lenne-e például az ENSZ-főtitkárságra, Clinton azt mondta, hogy ő megfelelőnek tartana egy ilyen döntést, és Tony Blair "jó (főtitkár) lenne".

Ehhez azonban Blairnek még az idén le kellene mondania, hiszen Kofi Annan jelenlegi ENSZ-főtitkár mandátuma december 31-én lejár. A posztra egyébként van más jelentkező is, Aleksander Kwasniewski volt lengyel elnök személyében. Kwasniewski még novemberben, a londoni The Timesnak nyilatkozva - arra a kérdésre, hogy szeretne-e 2006-ban Kofi Annan utódja lenni a világszervezet élén - azt mondta: "Készen állok". A vezető londoni napilap akkori kommentárja szerint Kwasniewski az amerikai kormány által előnyben részesített jelölt, Oroszország azonban, amely ellenszenvet táplál Lengyelország iránt, "gyűlöli az ötletet", Kína pedig ázsiai jelöltet szeretne.

Tony Blair, aki 2005-ben, brit belpolitikai rekordot döntve egymás után harmadszor nyert választást az 1997 óta kormányzó baloldali Munkáspárt élén, már hónapokkal a tavaly májusi választások előtt, a brit belpolitika történetében példátlan módon hivatalosan bejelentette, hogy negyedszerre már nem ő kívánja választási csatába vezetni a Munkáspártot, vagyis a következő, 2009-ben vagy 2010-ben esedékes választások előtt távozik. Azzal azonban, hogy sem akkor, sem azóta nem közölte távozásának valószínű időpontját, a sajtóbeli találgatások máig sem csillapodó özönét indította el arról, hogy mikor adja át a kormányrudat az egyértelmű - jóllehet hivatalosan még meg nem nevezett - utódjelöltnek, Gordon Brown pénzügyminiszternek.

Clinton a BBC-műsorban védelmébe vette Blair döntését az iraki beavatkozásról, mondván: a brit kormányfő "lehetetlen helyzetbe" került azután, hogy nem sikerült a katonai akcióhoz biztonsági tanácsi felhatalmazást szerezni, és "teljesen magára maradt a döntéssel".