Alfréd
-3 °C
3 °C

Pakisztán elítélte a területe ellen végrehajtott légicsapást

MTI
2006.01.14. 20:17
A pakisztáni kormány hivatalosan tiltakozott szombaton az Egyesült Államoknál az általa elítélendő incidensnek minősített amerikai légicsapásért, amely másfél tucatnyi ember halálát okozta az Afganisztánnal határos pakisztáni félautonóm törzsi vidéken. Shaukat Sultan tábornok, Pervez Musarraf pakisztáni elnök szóvivője közölte, hogy a külügyminisztériumba bekérették az Egyesült Államok nagykövetét, akinek tiltakozó jegyzéket nyújtottak át, immár második alkalommal ebben a hónapban.

Sejk Rasid Ahmed pakisztáni tájékoztatási és médiaügyi miniszter korábban tartott sajtóértekezletén még nem hibáztatta nyíltan az Egyesült Államokat, de elítélte az amerikai légicsapást, amelynek az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet második számú vezetője, Ajman az-Zavahri volt a célpontja. A miniszter kijelentette: a kormány meg akarja nyugtatni az embereket, hogy nem hagyja többé ilyen incidensek előfordulását. Hozzátette, hogy a pakisztáni vezetésnek nincs információja Ajman az-Zavahriről.

"Mélyen sajnáljuk az incidens áldozatául esett polgári személyeket. Jóllehet ez a cselekedet (légicsapás) mélyen elítélendő, már hosszú ideje igyekszünk megtisztítani a törzsi területeket a külföldi behatolóktól, akik felelősek minden nyomorúságért és erőszakért a térségben. Ennek a helyzetnek véget kell vetni" - mondta a miniszter. Másfél tucatnyi ember, köztük nők és gyermekek életét oltották ki amerikai harci gépekről kilőtt rakéták péntek hajnalban Pakisztánnak az Afganisztánnal határos törzsi vidékén, Badzsur térségében. A támadás színhelye, Damadola falu volt a székhelye egy Pakisztánban betiltott tálibpárti csoportnak, amelynek tagjai feltehetően részt vettek az afganisztáni amerikai erők elleni akciókban.

A pakisztáni hatóságok és az amerikai hírközlés jelentései szerint a légitámadást az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) rendelte el. Az amerikai védelmi minisztérium elhatárolta magát az pakisztáni-afganisztáni határvidéken végrehajtott légi támadástól. A Pentagon egyik szóvivője szombaton cáfolta, hogy az amerikai hadsereg akciót hajtott végre Badzsur térségében. "Nem kaptunk jelentést koalíciós repülőgépek bevetéséről azon a vidéken, ahonnan robbanásokról érkeztek hírek" - mondta a szóvivő.

Pakisztáni részről egybehangzóan cáfolták, hogy a légicsapásban életét vesztette az Oszama bin Laden helyettesének tartott Zavahri. A dubaji székhelyű al-Arabíja hírtelevízió által idézett, az al-Kaidához közelálló források is megerősítették, hogy Zavahri életben van. Egyes jelentések szerint a halottak között mintegy öt al-Kaida vezető is van, helyi lakosok és egy magas rangú pakisztáni titkosszolgálati vezető viszont azt mondta, hogy az áldozatok ártatlan és ártalmatlan civilek voltak.