Nácik által elorzott festményeket ad vissza az osztrák állam

MTI
2006.01.16. 14:34

Az osztrák állam visszaad az örökösöknek 5 értékes Klimt-festményt, amelyeket több mint hat éve perel vissza Ferdinand Bloch-Bauer egykori osztrák iparmágnás családja.

A képeket a nácik "sajátították ki" hatalomra jutásuk után, és Gustav Klimt 5 festménye a Belvedere Osztrák Galéria tulajdonába került. Az iparmágnás felesége 1923-ban kelt végrendeletében meghagyta, hogy a képek osztrák múzeumi tulajdonba kerüljenek, ha a férje is meghal.

Ferdinand Bloch-Bauer zsidó iparmágnást azonban megfosztották vagyonától a nácik, és a Svájcba menekült férfi vagyontárgyai közül a festményeket még az életében eltulajdonították, és eladták egy osztrák múzeumnak. Az iparmágnás a felesége végrendeletében foglaltak ellenére viszont úgy rendelkezett, hogy örököseire hagyja a festményeket.

A második világháború után az első örökhagyó végrendeletére hivatkozva nem kerültek vissza a család tulajdonába a festmények, amelyeknek visszaperlése 1999-ben kezdődött meg. A bíróság csak kedden ismerteti ítéletét, de annyit már hétfőn közzétett Bécsben, hogy a festmények visszaadásának minden feltétele teljesült.  • Hírek
  • Személyi kölcsön