Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Iránban betiltották a CNN-t

MTI
2006.01.16. 18:30

Iránban betiltották a CNN amerikai hírtelevízió tevékenységét arra hivatkozva, hogy elferdítette Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szavait - közölte hétfőn a teheráni kulturális minisztérium egyik illetékese.

A magát megnevezni nem kívánó illetékes szerint a CNN szinkrontolmácsa úgy fordította Ahmadinezsád szavait az elnök szombati, egyenes adásban közvetített sajtótájékoztatója során, hogy Irán atombomba birtoklására törekszik, és a Nyugatnak nem szabad megakadályoznia, hogy Iránnak atomfegyverei legyenek.

Az iráni kulturális minisztérium közleménye szerint a perzsa nyelven beszélő elnök a "technológia" és nem a "fegyver" kifejezést használta, s azt hangsúlyozta, hogy "az atombomba birtoklása és alkalmazása ellentétes az iszlám vallással". Ezért, figyelembe véve a CNN-nek a szakmai etika ellen az elmúlt években elkövetett vétségeit, a CNN újságírói tevékenységét beszüntetik Teheránban, és a hírcsatorna tudósítói a jövőben nem utazhatnak Iránba - áll a kommünikében.

A CNN iráni származású sztárriportere, Christiane Amanpour jelenleg Teheránban tartózkodik. Az amerikai hírcsatornának nincs állandó irodája Iránban, de tudósítói korábban rövid időtartamra beutazási engedélyt kaptak.