Ágnes
-1 °C
2 °C

Tíz év börtön a moldovai ex-miniszternek

MTI
2006.01.17. 18:42

Tíz év börtönre ítéltek kedden egy volt moldovai védelmi minisztert egy állami fegyvereladási üzletben elkövetett csalás miatt.

A chisinaui bíróság ítélete szerint Vasile Pasat 1997-ben jóval áron alul - negyven millió dolláért - adott el a Pentagonnak huszonegy MiG-29-es vadászgépet, és ezzel 54 millió dollár (44 millió euró) kárt okozott Moldovának - jelentette az Interfax orosz hírügynökség. Azt a vádat, miszerint a miniszter tízmillió dollár kenőpénzt kapott, nem találták bizonyítottnak.

Pasat Petru Lucinschi elnök kormányának a tagja volt, akiket a jelenleg kormányzó Kommunisták Moldovai Pártja váltott a hatalomban. A volt miniszter elleni ítéletet Chisinauban egyúttal Oroszországnak adott pofonként értékelik, ugyanis Pasat legutóbb az EES orosz elektromos konszernnél dolgozott. A magát ártatlannak valló Pasat politikai indíttatásúnak minősítette az ellene indult eljárást.

Miután a MiG-ek megérkeztek az Egyesült Államokba, William Cohen akkori védelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a vásárlás révén megelőzték, hogy a harci gépek "lator államok, mint például Irán" kezébe kerüljenek.