Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Perelhetik a holokauszt-túlélők a Vatikán bankját

MTI
2006.01.17. 18:47

Az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság kedden zöld utat adott a holokauszt túlélőinek arra, hogy folytassák kártérítési perüket a Vatikán bankja (IOR) és a ferences rend ellen a második világháborús nácibarát horvát usztasa rezsim által elrabolt javaikért.

A felperesek szerint a ferences rend és a Vatikán bankja elrabolt aranyat és más javakat vett át, majd mosott tisztára a csaknem 700 ezer ember haláláért felelős usztasák kormányától 1941 és 1945 között. Holokauszttúlélők 1999-ben indítottak gyűjtőpert a San Franciscó-i szövetségi bíróságon. Az IOR és a ferences rend tagadja a felperesek vádjait.

A Háárec című izraeli lap vasárnap egy volt amerikai hírszerzőtisztre hivatkozva arról írt, hogy Giovanni Battista Montini bíboros, a Vatikán helyettes államtitkára a háború végén segített bújtatni és Dél-Amerikába szöktetni körözött háborús bűnösöket, továbbá segített tisztára mosni a második világháború idején Jugoszlávia területén a fasizmus zsidó, szerb, orosz, ukrán és roma áldozataitól rabolt anyagi javakat. Az illetőt tanúként idézték be a San Franciscó-i perben.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft