Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Moszkva több időt kíván adni Iránnak a tárgyalásra

MTI
2006.01.19. 06:37

Oroszország azt javasolta, hogy halasszák el az iráni atomprogram ügyének az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé történő utalását - közölte szerdán Washingtonban Javier Solana, az Európai Unió külpolitikai főképviselője. Oroszország azt javasolta, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa rendkívüli ülésén kérje az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülésének összehívását az iráni atomkérdés kötetlen megvitatására, amelyen azonban nem utalnák hivatalosan az ügyet a testület elé - mondta Javier Solana.

Moszkva ezt a javaslatot az EU-hármas (Franciaország, Németország, Nagy-Britannia) valamint az Egyesült Államok, Kína és Oroszország diplomáciai szintű hétfői londoni tanácskozásán tette. Solana washingtoni sajtótájékoztatóján közölte: tárgyalnak Oroszországgal a javaslatról, de sok a homályos kérdés, és még nem született döntés a javaslat ügyében. Közölte azonban: kevés az esélye, hogy azt Washington és az Európai Unió elfogadja.

Az atomsorompó-szerződésben foglaltak betartásán őrködő ENSZ-szervezet szóvivője szerdán Bécsben megerősítette, hogy február 2-én rendkívüli ülést kezd a NAÜ kormányzótanácsa az Európai Unió kérésére. Megerősítette azt is, hogy a nap folyamán megérkezett a NAÜ bécsi központjába az iráni atomvitában közvetítő három EU-tagország határozati javaslata is. Ebben Nagy-Britannia, Franciaország és Németország kezdeményezi, hogy a 35 ország képviselőiből álló testület terjessze az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé az Iránnal kibontakozott atomvita ügyét.