Valér
2 °C
8 °C

Izrael tudja, kik követték el a csütörtöki merényletet

MTI
2006.01.20. 13:25
Kapcsolódó cikkek (1)

Az izraeli védelmi miniszter közlése szerint bizonyítékok vannak arra, hogy Irán és Szíria áll a Tel-Avivban csütörtökön elkövetett merénylet mögött. "A támadást Teherán finanszírozta, Szíriában tervelték ki, és a palesztinok hajtották végre" - mondta Saul Mofaz a kabinet biztonsági kérdéseknek szentelt ülésén minisztériuma szerint.

A robbantásban a merénylő halt meg, és 19 ember megsebesült. Elkövetőként az Iszlám Dzsihád radikális palesztin szervezet jelentkezett. Ez volt az első ilyen palesztin támadás azóta, hogy Ehud Olmert átvette a kormány irányítását a súlyosan beteg Ariel Sarontól. A védelmi tárca közlése szerint a kabinet utasítást adott a fegyveres erőknek, hogy folytassa a dzsihádisták üldözését, beleértve az aktivisták likvidálását is.

Mofaz az ülésen kijelentette, hogy kétségbevonhatatlan bizonyítékaik vannak Irán és Szíria részvételére vonatkozóan. Azzal vádolta a szíriai és az iráni elnököt, hogy igazi "terrorista csúcstalálkozót" tartottak csütörtökön Damaszkuszban. Izrael a bizonyítékokat megküldte az Egyesült Államoknak, Egyiptomnak és az európai hatalmaknak.