Piroska
-1 °C
5 °C

Pakisztán: nincs bizonyíték al-Kaida tagok halálára

MTI
2006.01.21. 08:46

Nincs arra utaló bizonyíték, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetői is a pakisztáni törzsi vidéken múlt héten végrehajtott amerikai légi csapás áldozatai között lettek volna - közölte pénteken New Yorkban Saukat Aziz pakisztáni miniszterelnök. "Egy órával ezelőttig, amikor legutóbb egyeztettem a térséget átfésülő biztonsági szervekkel, nem találtak kézzelfogható bizonyítékot" - közölte a kormányfő. Hozzátette: folytatják a kérdés tisztázását.

Korábban egy magas rangú pakisztáni hírszerzési illetékes azt közölte, hogy a 13 polgári személy életét kioltó január 13-i légitámadás áldozatai között volt az al-Kaida több vezetője is. Pakisztáni hírszerzési illetékesek feltételezik, hogy afgán határ közelében lévő Damadola falu ellen elkövetett támadásban, amelynek célpontja Ajman az-Zavahri, az al-Kaida második számú vezetője volt, meghalt a terrorhálózat négy vezetője, közöttük Zavahri veje és az al-Kaida körözött robbanószer- és vegyifegyver-szakértője is.

A héten Pakisztán-szerte kitört tiltakozások ellenére, amelyen a tüntetők az Amerika-barát Pervez Musarraf államfő távozását követelték, Saukat Aziz New York-i sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy országa továbbra is szilárdan támogatja az Egyesült Államokat és Washingtonnak a terrorizmus ellen folytatott harcát. A kormányfő, aki Kofi Annan ENSZ-főtitkárral tárgyalt, ugyanakkor hangsúlyozta: a pakisztáni kormány elítélte az amerikai légitámadást. Hozzátette: a kérdést George Bush amerikai elnökkel tartandó jövő heti washingtoni tárgyalásán is felveti.