Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Zavahri az afganisztáni harcosokat dicsérte

MTI
2006.01.21. 08:46

Az al-Kaida második számú vezetője, Ajman az-Zavahri az afganisztáni harcosokat dicsérte egy internetes honlapon pénteken közétett hangfelvételen, egy nappal azután, hogy a nemzetközi terrorhálózat feje, Oszama bin Laden az Egyesült Államok elleni támadásokkal fenyegetőzött. A hangfelvételen hallható hang az egyiptomi származású Zavahriénak tűnik. A honlap, amely a hangfelvételt közzétette, azt közölte, hogy az üzenet új, de ezt nem lehetett ellenőrizni.

"Az a megtiszteltetés ért, hogy ezt a szent háborút dicsőítő verset mondhatom el - közölte Zavahri, az afgán modzsahed fegyvereseket dicsőítve. "Hűségesnek kell maradnunk eskünkhöz" - tette hozzá. A hangfelvétel egy nappal azután került nyilvánosságra, hogy Oszama bin Laden újabb támadásokkal fenyegette meg Amerikát egy neki tulajdonított hangfelvételen. Washingtonban egy nevének elhallgatását kérő amerikai illetékes Zavahri hangfelvételéről közölte: "Tudomásunk van róla és tanulmányozzuk".

Nem tudni, hogy a hangfelvétel a múlt heti pakisztáni légi csapás után készült-e, amelynek célpontja Ajman az-Zavahri volt, és amelyben pakisztáni hírszerzési illetékesek közlése szerint néhány al-Kaida-vezető is életét vesztette.