Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Megkezdődött az elnökválasztás Portugáliában

MTI
2006.01.22. 12:21
Megkezdődött az elnökválasztás vasárnap reggel Portugáliában. A győzelemre a legesélyesebb a jobbközép irányultságú Anibal Cavaco Silva volt kormányfő, akit a közvélemény-kutatási eredmények alapján akár az első fordulóban megválaszthatnak, még ha csekély többséggel is.

Cavaco Silva 1985-95 között volt miniszterelnök. Elnökválasztási győzelme a legnagyobb politikai vereség volna a tavaly márciusban hivatalba lépett szocialista kormány számára. José Sócrates kormányfő jelöltje, a 81 éves Mario Soares veterán politikus, kétszeres ex-államfő sokkal kevesebb támogatást szerzett, mint amennyire számítottak. A szavazókat sokkal inkább megnyerték a 66 éves Cavaco Silva ígéretei, amelyek szerint fellendíti a stagnáló, az Európai Unió átlagos fejlődésétől elmaradó gazdaságot, és csökkenti a 18 év óta legsúlyosabb munkanélküliségi rátát.

Cavaco Silvának miniszterelnökként valóban sikerült sokat megvalósítania az ország modernizálása tekintetében. Volt olyan év abban az időszakban, amikor a gazdasági növekedés elérte az 5 százalékot. Keményfejű, kimért embernek tartják.

Az elnöknek főleg protokolláris szerepe van, bár ő nevezi ki a miniszterelnököt, feloszlathatja a parlamentet, és megvétózhat törvényeket. Egy szocialista miniszter azonban azt mondta a múlt héten, hogy Cavaco Silva megválasztása felérne egy "alkotmányos államcsínnyel", mert ő túllépne hatalmi jogkörén. Egyébként ő lenne a első nem baloldali államfő a demokráciát visszaállító 1974-es forradalom óta.

A pénteken készített öt közvélemény-kutatás szerint Cavaco Silva támogatottságának aránya 49,8 és 53 százalék közötti. Az erősorrendben a második a parlament szocialista alelnöke, Manuel Allegre 20,6 százalékos támogatottsággal. Allegre vitt el szavazatokat Soarestől. Rajtuk kívül még három további baloldali jelölt indult. A választásra jogosultak csaknem egynegyede a felmérés szerint nem döntötte el, hogy kit támogat.

A szocialisták jelentős vereséget szenvedtek az októberi önkormányzati választásokon, és szembetalálták magukat a szakszervezetekkel, miután a Sócrates-kormány gazdasági megszorító intézkedéseket, adóemelést vezetett be. Cavaco Silva azt is ígérte kampányában, hogy betartatja a kormánnyal a megszorításokra vonatkozó további választási ígéreteit.

A szavazóhelyiségeket az anyaországban közép-európai idő szerint 20 órakor, a tengerentúlon 21 órakor zárják. Ha az első forduló nem eredményes, akkor a második fordulót február 12-én tartják. A leendő elnök Jorge Sampaiót követi a hivatalban.